I dag skriver vi om läkemedel, något som varje samhälle har och förmodligen alltid har haft. Ämnet fördjupas en aning och fokuseras på läkemedel som säljs i bland annat matbutiker och därmed är receptfria. Nu skriver riskerna med detta och hur lagstiftaren försöker sätta stopp för dessa.
Tidigare kunde vi i en artikel i ÖP läsa om hur försäljning av värktabletter ökat och detta trots att substansen diklofenak som är ett ämne med riskfaktorer för hjärtat. Sedan år 2005 har försäljningen av vanliga värktabletter ökat med hela 20 procent, och mest är det alltså tabletter med just diklofenak samt även ibuprofen som ökat.
Man ska helt enkelt ta smärtstillande när man har behov men inte mer än vad som krävs och bara användas tillfälligt. Det gäller alltså att vara restriktiv och följa soderingsanvisningar. Receptfria smärtstillande är till för att lindra huvudvärk, tandvärk, feber och sådant som faktiskt inte kräver läkarvård, utan är något i övergående, något tillfälligt som inte ska behandlas för en lite längre tid. Olika kombinationer av smärtstillande kan dessutom ge biverkningar, om en har hjärtproblem eller astma kan de bli komplikationer, särskilt när det kommer till diklofenak.
I början på året började det pratas mycket om hur ett stopp för värktabletter snart skulle komma att bli verklighet, eftersom förgiftningar ökat kraftigt, något vi kan läsa om här i Dagens Nyheter. Framförallt är det yngre kvinnor som tar medvetna överdoser som har gjort att lagstiftaren och läkemedelsverket inte ser på den mer liberala försäljningen med helt blida ögon. Majoriteten av de som använder läkemedlet för avsiktliga skadehandlingar är kvinnor mellan 15 och 24 år. Rätt använt är det ett mycket säkert läkemedel men en överdosering kan leda till bland annat leversvikt som efter ett tag kan göra så att en hamnar i ett livshotande tillstånd.
Ett av de vanligaste läkemedlen missbrukas
I samma artikel som ovan finns även en faktaruta med information om just läkemedlet Paracetamol, som är ett av de vanligaste läkemedlen i Sverige:
- Paracetamol är ett av Sveriges vanligaste smärtstillande läkemedel och säljs receptfritt under kända namn som Panodil och Alvedon.
- Rätt använt är det ett säkert läkemedel, men överdosering kan leda till livshotande tillstånd.
- Död vid denna typ av förgiftning är en följd av akut leversvikt som tar flera dygn att utveckla.
- Förslaget att förbjuda försäljning av paracetamol utanför apotek gäller enbart vanliga tabletter, inte exempelvis suppositorier, lösningar och brustabletter.
I en artikel som vi kan läsa i Västerbottens-Kuriren är det inte längre möjligt att köpa vanliga värktabletter som Alvedon och Panodil i mataffären, ett beslut fattat av Läkemedelsverket i april och som nu alltså har trätt i kraft. Orsaken är att fler och fler har förgiftats av just värktabletter sedan försäljningen började i vanliga butiker. Däremot gäller inte förbudet mot brustabletter eller paracetamol i flytande form, endast sådana som man kan svälja hela. Paracetamol och liknande läkemedel ska bara användas
Man kanske inte kan köpa paracetamol hur som helst i matbutiker, men man kan köpa receptfria läkemedel på apomera.se till exempel, som på det sättet är nästintill lika smidigt.