Viktigt med samboavtal

Att vår vardag kantas både politik och juridik kanske inte är något vi vanligtvis funderar över, men när man ingår en relation med någon är det viktigare än någonsin att fundera över detta – speciellt för att försäkra sig om sin egen framtid ifall ens relation skulle ta slut.

par bråkar osams konfliktAtt kvinnan är förloraren vid en separation är inget nytt, men dock något man behöver ta sig en funderare på när man väl ingår i en relation av ett samboförhållande med någon, menar juristen Rolf Lohse i en intervju med Sveriges Radio. Det är nämligen vid en separation som vardagsjuridik i praktiken gör sig gällande och då det är kvinnan som ofta står för mat, inredning och handlar annat samtidigt som mannen istället äger hemmet, och köper teknikprylar. Sedan vid separationen är det då alltså kvinnan som får det sämre ekonomiskt ställt än mannen och kanske till och med blir bostadslös. Därför är det viktigt att redan tidigt i sin relation att prata om vad som bör ske vid en eventuell separation och i Privata Affärer tipsar man även om att faktiskt skriva särskilda samboavtal. Bland annat råder man att föra förteckningar över hemmets bohag om vem som äger vad och skriva testamenten med mera och det kan även vara bra att veta att dessa inte behöver undertecknas eller bevittnas av andra än paret som skriver avtalet – dock kan en försäkring vara att ta kontakt med en jurist för att se till så man inte glömmer något eller ser till så att pappret förvaras på en bra plats.

Intresserad att lära dig mer? Kika på videon nedan och hör juristen Richard Austadius berätta mer om just vad själva sambolagen säger och vill du läsa mer själv om lagen finns den att hitta hos Sveriges riksdag som du kommer till genom att klicka här.