Spara – få inga fattiga månader

Det gäller att ha tillräckligt med pengar sparade för att klara excesser, som just julklappar, nyårsfest och semesterdagar med middagar och resor. Annars kan det bli väldigt skralt i kassan. Som absolut sista utväg kan du ta ett privatlån, även om det verkligen inte är att rekommendera, eftersom det oftast blir väldigt dyrt i längden.

 

Fattiga månader har vi alla, särskilt efter jul och nyår – men även i slutet på semestern innan första lönen trillar in på kontot. Se till att spara så du slipper den ekonomiska krisen.

 

Måste du verkligen ta det där lånet?

 

I Expressen skrivs det om hur du alltid bör fråga dig själv om du måste ta ett lån, eller om du de facto kan spara ihop till din konsumtion i stället. Då kanske du behöver tänka lite längre, lite mer långsiktigt, men det blir alltid billigare att spara ihop till kostnader, än att ta ett lån du behöver betala ränta på. Om du ändå måste låna pengar är rådet att kolla ifall du har möjlighet att låna på din bostad, om du äger den. Det gör räntan mycket lägre och lånet är bra mycket mer fördelaktigt än ett snabblån. Sedan, om du ändå vill ta ett snabbt lån – se till att jämföra olika räntor hos de låneaktörer som finns på marknaden och titta då alltid på den effektiva räntan. Be om låneaktörens ”Sekki” när du vill veta din ränta, det är ett representativt exempel där ingen kreditupplysning görs på just dig. Gå aldrig på ”från”-räntor i marknadsföringen, det innebär allt som oftast att du får en mycket högre ränta i slutändan. Lurendrejeri med andra ord.

 

Sist men inte minst – ta aldrig ett smslån med skyhög ränta. Se till att spara pengar i stället, det lönar sig verkligen. Du vill inte hamna i skuld hos en låneförmedlare, som säljer din skuld till en indrivare – och blir rik på just dina skulder. Det är en sanning men det är svårt att tro på de snygga hemsidor som förmedlar just privatlån till konsumenter i en svår sits.